Kapasite Raporu
KAPASİTE RAPORU
Kapasite Raporu Nedir?
Üretim yapan firmalar için bir düzenlenen ve firmaların üretici kimliklerini resmi olarak kanıtlayan bir belgedir. Kapasite Raporunda üretici firmanın makine ve teçhizat listesi, üretimini yaptığı ürünlerin yıllık üretim kapasitesi, üretimini kaç işçi ile ne kadar sürede gerçekleştirdiği ve üretim sürecinde kullandığı hammadde ve malzemelerden yıllık ne kadar tükettiği gibi bilgiler yer alır.
Kapasite Raporu Ne İşe Yarar? ( Kapasite Raporunun Kullanım Alanları )
Kapasite Raporunun kullanıldığı alanlar ve işlemler aşağıda sıralanmıştır.
- Çeşitli ithalat ve ihracat işlemleri,
- Resmi ve özel ihaleler
- Yurt içi ve yurt dışı kredi alımlarında
- Yurt içi ve yurt dışındaki fuar katılımları
- Sanayi Sicil Belgesi alımı ( Üretim yapan firmalar için alınması yasal bir zorunluluktur. Ayrıca sanayici kimliği edinildiği için indirimli elektrikten faydalanılır. )
- İmalat Yeterlilik Belgesi alımı
- Yerli Malı Belgesi alımı
- Yatırım Teşvik Belgesi ( YTB ) alımı
- Dahilde İşleme İzin Belgesi ( DİİB ) alımı
- Geçici Kabul İzin Belgesi başvurularında ve bu belgeler kapsamındaki taahhütlerin kapatılması aşamasında
- Tahsisli veya ithalinde tarife kontenjanı uygulanan hammadde temininde
- Vergi İncelemelerinde
Kapasite Raporu Nereden Alınır?
Kapasite Raporu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ( TOBB ) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ( TESK ) bünyesindeki Odalar ve Borsalara yapılır. TOBB’a bağlı Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları ve Ticaret Borsalarına bağlı firmalar başvurularını bu odalara gerçekleştirirler. TESK’e bağlı Esnaf ve Sanatkarlar Odaları, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne üye firmalar, Kapasite Raporu başvurularını bu kurumlara yaparlar.
Kapasite Raporu Başvurusu ( Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası )
TOBB’a bağlı Odalara yapılan Kapasite Raporu başvurularında ilgili oda bünyesinde mühendis o
Kapasite Raporu Başvurusu ( Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği )
Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na yapılacak Kapasite Raporu başvurularında oda bünyesinde mühendis bulunmadığı için dışarıdan anlaşmalı bir mühendis bulunması gereklidir. Bu aşamada Megrell Danışmanlık olarak mühendis ekibimiz ile müşterilerimizin işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Kapasite Raporu Şartları Nelerdir? ( Kapasite Raporu Nasıl Alınır? )
Kapasite Raporu alınabilmesi için firmanın öncelikle imalat yapıyor olması gerekir. İmalatın tüm aşamalarını gerçekleştirebilecek makine ve teçhizata sahip olmasa dahi, üretim sürecinin belirli ölçülerde kendi bünyesinde gerçekleştirmesi zorunludur.
Kapasite Raporunun Süresi Ne Kadar?
TOBB’ a bağlı odalardan alınan Kapasite Raporunun süresi, düzenlendiği tarih itibarıyla 2 (iki) yıldır. TESK’ e bağlı odalardan alınan Kapasite Raporları ise düzenlendiği tarihten itibaren 3 (üç) yıl süre ile geçerlidir. Bu süreler, firmaların değişiklik talebinde bulunması ya da Odalar tarafından değişiklik gerektirecek durumları tespit etmesi durumunda farklılık gösterebilmektedir.
Kapasite Raporu Zorunlu mudur?
Aşağıda yer alan kanun ve yönetmelikler kapsamında Kapasite Raporu alınması zorunludur.
- 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu
- 5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu
- TOBB Muamelat Yönetmeliği
- İthalat ve İhracat Tebliğ ve Yönetmelikleri
- Yatırımların Teşviki İle İlgili Tebliğ ve Yönetmelikler
- 560 sayılı Gıdaların Üretimi ve Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname ve Yönetmelikleri
Kapasite Raporu Yenileme Nasıl Yapılır?
Süresi biten Kapasite Raporunun yenilenmesi için güncel bilgi ve evraklar ile, firmanın bağlı bulunduğu Oda’ya başvuru yapılır. Kurumun tayin ettiği mühendis tarafından sunulan bilgi ve evraklar incelenerek firma ziyaretinin ardından onay gerçekleşir ve Kapasite Raporu Yenileme İşlemleri tamamlanır.
Kapasite Raporu Yenileme Gerektiren Durumlar Nelerdir?
- Kapasite Raporunun geçerlilik süresinin sona ermesi,
- Kapasite Raporunda yer alan adresin değişmesi,
- Kapasite Raporundaki yıllık kapasite miktarlarında ve diğer bilgilerde değişiklik gerçekleşmesi,
Kapasite Raporunu Yenilemek Gerekli midir? ( Kapasite Raporu Yenilemek Zorunlu mudur? )
Kapasite Raporunu, şirket üretim faaliyetlerini devam ettirdiği sürece yenilemek zorundadır. Bu zorunluluk, TOBB ve TESK’e bağlı odalar nezdinde olmamakla birlikte, Sanayi Sicil Belgesinin vize işlemlerinin devamlılığı için gereklidir. Aksi takdirde T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından cezai müeyyide uygulanmaktadır.
Kapasite Raporu Danışmanlık Sürecimiz
Megrell Danışmanlık proje ekibi olarak, Kapasite Raporu talebinde bulunan müşterilerimize sunduğumuz danışmanlık hzimetlerimizin aşamaları aşağıda sunulmuştur.
Ön görüşme ve değerlendirme: Müşterimiz ile gerçekleştirilen ilk görüşmede üretim detayları sözlü olarak alınır ve raporun alınması için gerekli şartlar aktarılır.
Üretim adresi ziyareti: Kurum tarafından yapılacak firma ziyareti öncesi, belgeler üzerinden yaptığımız değerlendirmelerin üretim adresinde fiziki olarak var olduğunun teyit edilmesi ve ziyaret öncesi gerekli hazırlıklar gerçekleştirilir.
Bilgi ve evrak talebi: Kapasite Hesabı ve Başvuru hazırlığı için gerekli bilgi ve belgeler, müşterimizden talep edilir.
Proje hazırlığı: Yıllık Üretim ve Tüketim miktarları ve işçilik hesaplamaları TOBB Kriterlerine göre gerçekleştirilir.
Başvuru dosyasının tamamlanması: Başvuru öncesi evrakların hazırlanması ve gerekli onayların alınması ile başvuru dosyası tamamlanır.
Başvuru: Müşterimizin bağlı bulunduğu Oda’ya Kapasite Raporu başvurusu yapılır. Kurum nezdinde takibi yapılarak, firma ziyaretinin programlanması ve ziyaret sonrası onay süreci izlenir.
Belge Onayı ve Teslimi: Başvrunun yapıldığı Oda ve TOBB ya da TESK onaylarının ardından, Kapasite Raporu kurumdan teslim alınarak müşterimizin adresine elden ya da kargo ile teslim edilir.