Italian Trulli Telefon
Italian Trulli Whatsapp

Kullanılmış Makine İthal İzni

Yurt Dışından İthal Edilecek İkinci El Makine ve Teçhizatların İzin Süreci

Yurt dışından kullanılmış olarak ithal edilecek ikinci el makine ve teçhizatların tamamı, izne tabidir. İzin koşullarını öğrenmek için, öncelikle getirilmek istenen makinenin GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) numarasının bilinmesi gerekmektedir. Bu bilgiye ulaştıktan sonra, "Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Eşya İthalatına İlişkin Yürürlükte Bulunan Tebliğ" hükümlerine göre ithalat koşulları belirlenir.

Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Eşya İthalatına İlişkin Tebliğ

İthali İzne Tabi Eşya

Kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın ithalatı, Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulması halinde, izne tabidir. Ek-1’de yer alan liste kapsamındaki eşyanın ithalatı Genel Müdürlükçe değerlendirilir. Değerlendirme sırasında ithalatçının niteliği, eşyanın miktarı, iç piyasadan tedarik şartları, ekonomik ömrü ve verimliliği gibi etkenler dikkate alınabilir. Gümrük beyannamesinin tescilinde "0970-TPS-İzin Belgesi (Kullanılmış Eşya-Liste)" aranır. Liste dışında kalan veya listede Grup 2 sütununda yer alan ancak sivil hava taşıtları veya deniz taşıtları olmayan eşyaların ithalatında "0962-TPS-İzin Belgesi (Kullanılmış Eşya-Liste Dışı)" aranır.

İthaline İzin Verilen Eşya

İzin verilen eşya için aşağıdaki şartlar aranır:

a) Listede yer alan ve GTİP karşısında "Grup 1-Belirli Eşya" sütununda "X" ile belirtilen kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyalar için:

  • Yatırım teşvik belgesi kapsamında olanlar için birim kıymetine bakılmaksızın izin verilir.
    Yatırım Teşvik Belgesi olan firmalar Kullanılmış Makineyi Yatırım Teşvik Belgeleri sayesinde Gümrük, KDV ve KKDF ödemeden ithalat yapabilirler.
  • Yatırım teşvik belgesi bulunmayanlar için, karşısında birim gümrük kıymeti belirtilmişse bu kıymete eşit veya daha fazla olması halinde izin verilir.

b) "Grup 2-Sivil Havacılık Eşyası" veya "Grup 2-Deniz Taşıtları" sütununda "X" ile belirtilen eşyalar için, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Uygunluk Yazısı aranır.

c) "Grup 2-Sivil Havacılık Eşyası" için TPS üzerinden Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce Uygunluk Yazısı düzenlenir.

ç) Listede yer alan eşyanın sivil hava taşıtları veya deniz taşıtları olmaması durumunda, "Grup 1-Belirli Eşya" kapsamında işlem yapılır.

Belgelerin Süresi

İzin Belgesi, belge tarihinden itibaren altı ay geçerlidir; süre uzatımı yapılmaz. İzin Belgesi, belge sahibi tarafından kullanılmalıdır ve üçüncü kişilere devredilemez.

Gümrük Kıymeti ve Diğer Hususlar

Başvuruda yapılan beyanlar, Gümrük Kanunu çerçevesinde denetim ve kontrollerin yerine geçmez. İzin belgesi, Gümrük Kanunu'nun eşyanın gümrük kıymeti ve diğer hususlarına ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez. Gümrük beyannamesinin tescilinde gümrüklerce kabul edilen kıymet veya miktarın, başvuruda kayıtlı kıymet veya miktarı toplam %5’ten daha az bir oranda aşması, ithalatı engellemez. Bu Tebliğ kapsamında verilen izinler, diğer mevzuat gereği alınması gereken belgelerin yerine geçmez.

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bizimle İletişime geçebilirsiniz.

'' İŞİNİZ DEĞERİMİZ... ''








Copyright © Megrell 2024 | Her Hakkı Saklıdır. ÜCRETSİZ KEŞİF 0312 358 08 01 WHATSAPP HATTI